Vrste narkotika                                       Ekstazi

MDMA je sinteticki narkotik (psiho supstanca), u novije vreme zauzima visoko mesto kod mladih. U zargonu je poznat kao EKSTAZI (Ectasy). Najcesce se uziva na grupnim slavljima, u stanovima, kaficima, diskotekama i dr. te se ubraja u tzv. klupske droge. U kombinaciji sa alkoholom moze proizvesti jako stetno dejstvo po mentalno i duhovno zdravlje korisnika. Hemijska struktura ekstazija slicna je ostalim sintetickim drogama  koje izazivaju ostecenja mozga.

Kratkorocni efekti: razdrazljivost, paranoidne psihoze, delirijum, impontencija, lupanje srca, poviseni krvni pritisak, hiper aktivnost.

Nacin konzumiranja: oralnim i injekcionim putem.

Zdravstvene teskoce:

Istrazivanja su pokazala da ekstazi izaziva ostecenja na mozgu. Posebno su ugrozeni centri koji regulisu raspolozenje, agresivnost, seksualnu aktivnost, spavanje i osetljivost na bol. Korisnici ekstazija se suocavaju sa istim zdravstvenim rizicima sa kojima se suocavaju i korisnici kokaina, amfetamina i metamfetamina: razdrazljivost, insomniju, konfuziju, drhtavicu, grceve, zabrinutost, paranoju i agresivnost. Hipertermija (povisena telesna temperatura) i grcevi mogu razultirati smrcu.  Ubrzano lupanje srca i povisen krvni pritisak mogu izazvati nepopravljiva ostecenja krvnih sudova mozga, sto moze biti uzrok mozdanog udara.

NEKE OD TABLETA EKSTAZIJA

Tablete ekstazija

 Izvori podataka i preporuceni linkovi:

 www.nida.nih.gov/Infofax; www.fonas.org.yu; www.blic.co.yu; www.subnovine.co.yu; www.nin.co.yu; www.doctor.co.yu; www.neuro-so.org.yu: www.medijaklub.cg.yu; www.krstarica.co.yu

 

 

Ovaj web sajt je napravljen iskjlucivo radi pruzanja informacija o drogama. Mi ne podrzavamo zloupotrebu droga vec se borimo protiv narkomanije znanjem. Materijal se moze sobodno koristiti u edukativne svrhe.

I© 2001 mirijevo.co.yu/narkomanija

Designed by  JW