Vrste narkotika                                       Ostale vrste

     Hasis   Opijum   Morfijum   Metadon

KLUPSKE DROGE

Klupske droge su droge koje se najcesce konzumiraju u klubovima, diskotekama, zurkama i slicnim mestima na kojima se slusa rave muzika. Kako se kod nas sve cesce prave "rave zurke" bilo bi korisno znati kakve su droge koje se na njima konzumiraju i koje opasnosti sobom nosi njihova (zlo)upotreba. Mnogi koji slusaju rave i koji posecuju takva dogadjanja ne uzimaju drogu, ali oni koji je uzimaju privuceni su relativno niskom cenom klupskih droga, kao i jakim osecajem moci i snage, "dizanjem raspolozenja" koje stvara rave. Droge koje se koriste na takvim mestima su veoma razlicite, pocev od droga koje se vec dugo zloupotrebljavaju, kao sto su marihuana i kokain, do droga cija je zloupotreba tek pocela, kao sto su: metamfetamin, ecstasy, gamma-hydroxybutyrat (GHB), flunitrazepam (Rohypnol) i ketamin. Neke od ovih droga su stimulanti, neke depresivi, a neke halucinogeni. One predstavljaju novost medju drogama pa mnogi smatraju da nisu opasne i da su posledice o kojima se govori retke ili preuvelicane, kao i da njima licno ne mogu da naskode. Medjutim, upravo zato sto su relativno nove i sto ni naucnici ne znaju sve posledice koje ove droge izazivaju, oni koji ih uzimaju mogu se smatrati pokusnim kunicima u laboratorijama (tzv. "lab rats"). Istrazivanja su, do sada, pokazala da ove supstance mogu da izazovu nagli porast telesne temperature (malignant hyperthermia), koji moze biti pracen slaboscu misica i afunkcijom kardiovaskularnog sistema i bubrega. Takodje, mogu prouzrokovati ozbiljna, ponekad trajna ostecenja mozga, kao i smrt.

Metamfetamin je veoma adiktivan stimulant u obliku kristalnog praha bele boje, bez ukusa. Moze se moze usmrkavati, ubrizgavati, pusiti ili uzimati oralnim putem. Povecava aktivnost, stvara uzbudjenje i smanjuje apetit. Metamfetamin ostecuje mozdane celije koje proizvode dopamin i serotonin, neurotransmitere koji doprinose zadovoljstvu, motivaciji i pamcenju. Njihov gubitak moze da dovede do nastanka sindroma usporenog misljenja, depresije, gubitka motivacije (amotivacioni sindrom) i slabljenja motorike. Zloupotreba metamfetamina olaksava sirenje HIV virusa i SIDE putem nezasticenog sexa, kao i putem deljenja pribora za intravenozno unosenje ove droge.

MDMA (methylenedioxymethamphetamine) - Ekstazi (Ecstasy) je sinteticka, psihoaktivna droga sa osobinama i stimulanta (kao amfetamin) i halucinogena (kao LSD). Obicno se uzima se oralno u obliku tablete ali neki korisnici je usrmkavaju ili ubrizgavaju. Najcesce sluzi za povecanje energije i "podizanje raspolozenja" na rave zurkama. Povecava krvni pritisak, ubrzava rad srca   a moze dovesti i do takvog porasta telesne temperature koji izaziva prestanak rada bubrega i srca. Zavarava osecaj zedji, sto je veoma opasno prilikom dugotrajnog boravka u zagusljivim i prepunim klubovima jer moze dovesti do smrti izazvane akutnom dehidriranoscu. Hronicna zloupotreba MDMA  stvara dugorocna ostecenja u mozgu, a kombinovanje ove droge sa alkoholom (sto je, takodje, popularno) moze imati fatalne posledice.

GHB (gamma hydroxybuturate) Tečni Ecstasy, providna tecnost bez ukusa spada u depresive centralnog nervnog sistema. Upotreba GHB-a je povezana sa trovanjem, predoziranjem, silovanjem i smrcu. Predoziranje GHB-om moze izazvati gubitak svesti, komu i smrt (prilikom prekida disanja). Predoziranja GHB-om su cesta i slicna predoziranju ostalim klupskim drogama.

Ketamin K, Special K, Vitamin K:

Ketamin je veterinarski anestetik (koristi se i u medicini) koji spada u halucinogene. Ako je u prahu moze da se usmrkava kao kokain, a ako je u tecnom stanju ubrizgava se ili se dodaje marihuani i duvanu. Velike doze ketamina izazivaju halucinacije i dovode do depresije, amnezije, slabljenja motorike, delirijuma i prestanka disanja sa fatalnim posledicama. Cesto je vidjen na rejv zurkama i u klubovima, a koristi se i kao droga za silovanja ("date rape drug").

Rohypnol (Flunitrazepam) spada u benzodiazepinske sedative. Bez ukusa i mirisa je, uzima se oralno u tabletama ili rastvoren u picu. Kada se mesa sa alkoholom dovodi do gubitka pamcenja (amnezije) jer ga osoba moze uneti u organizam a da toga nije ni svesna i zbog toga je vezan za silovanja ("date rape") i druge seksualne napade (zrtva je nemocna da se brani).

Lysergic Acid Diethylamide: LSD Acid, L:

LSD je jedan od najjacih halucinogena. Uzima se oralnim putem (gutanjem i apsorbovanjem kroz tkivo usta), obicno na komadicima upijajuceg papira, kocki secera ili u vidu tableta bele boje. Izaziva jake halucinacije, iskrivljenu percepciju, izoblicenje zvucnih i vizuelnih dozivljaja, strah i euforiju, samoubilacke tendencije.

OSTALE VRSTE NARKOTIKA

HASIS

HasisStanje uzivaoca hasisa manifestuje se:

u prvoj fazi: zivahnoscu, naglasenom gestikulacijom, bezrazloznim smehom, temperamentnim govorom.

u drugoj fazi: zanosom, euforijom, halucinacijama, bunilom,                                                    nekontrolisanim govorom.

                                   u trecoj fazi: umorom pospanoscu, otupeloscu.

 Pribor Mesanje hasisa sa bunikom, tzv. "gandza", izazivaHasisovo ulje agresivno - nasilno ponasanje.

Pojavljuje se u obliku cetvrtastih plocica, zatim u prahu spakovanom u kesice zalivene parafinom da se ne oseti miris i u tecnom obliku (tzv. "hasisovo ulje").

 

 

OPIJUM

Sirovi opijum
Zloupotreba opijuma dovodi do pospanosti, tromosti, klonulosti, suzenja zenica, gubljenja apetita. U apstinencijama, uzivaoci ove droge prezivljavaju krize u vidu nervoze, nemira, gubitka sna, teturanja, nesvestice, povracanja. Pojavljuje se u obliku praha braon boje, u vidu plocica crne boje, u grumenovima, otopljen u alkoholu. Dobija se iz maka.

 

MORFIJUM

Morfijum se pojavljuje u obliku  praha bele ili bledo zute boje, tableta, ampula, listica, kockica secera.

Koristi se kao lek i daje se pod kontrolom zdravstvene ustanove - ambulantno ili prilikom bolnickog lecenja - i tada se uvodi u posebne knjige.

 

METADON

Metadon (4,4 difenil-6-dimetil amino-3-heptanon) se pojavljuje u vidu tableta i u vidu ampula. Misljenja medicinskih strucnjaka o ovom leku su podeljena od toga da je koristan jer smanjuje apstinencijalnu krizu, do toga da je jednom drogom nemoguce leciti drugu drogu. Lek se daje samo ambulantno ili u bolnickom lecenju. Pod posebnom kontrolom je i upisuje se u posebne knjige.

Iako su misljenja strucnjaka podeljena, odrzavanje narkomana na metadonu, jos uvek se smatra jednom od glavnih ako ne i dominantnom terapijskom metodom. Metadon je opioid dugog delovanja. Kod nas je uveden po imenom Heptanon. Po hemijskoj strukturi bitno se razlikuje od morfina, ali u farmakoloskom smislu on je njegov potpuni supstitut. Kao analgetik nesto je jaci od morfina i duzeg dejstva. Oralno je efikasan. Ima i nesto jaci sedativni efekat nego morfin.

Duza upotreba metadona dovodi do psihicke i fizicke zavisnosti i tolerancije. Postoji i unakrsna tolerancija izmedju metadona i morfina, heroina i drugih opijata i opioida. Prekid davanja metadona stvara kod zavisnika apstinencijalni sindrom. Najintenzivniji simptomi su obicno treceg dana, a mogu postojati i do tri nedelje. Potpuni oporavak postize se obicno sest do sedam nedelja.

 Izvori podataka i preporuceni linkovi:

 www.nida.nih.gov/Infofax; www.fonas.org.yu; www.blic.co.yu; www.subnovine.co.yu; www.nin.co.yu; www.doctor.co.yu; www.neuro-so.org.yu: www.medijaklub.cg.yu; www.krstarica.co.yu

 

 

Ovaj web sajt je napravljen iskjlucivo radi pruzanja informacija o drogama. Mi ne podrzavamo zloupotrebu droga vec se borimo protiv narkomanije znanjem. Materijal se moze sobodno koristiti u edukativne svrhe.

I© 2001 mirijevo.co.yu/narkomanija

Designed by  JW