povratak na pocetnu stranu reklemirajte vasu firmu

POLOŽAJ MIRIJEVA NA KARTI BEOGRADA

 


 

Spisak ulica Mirijeva

 

Aleksandra Belića
Aleksandra Bugarskog
Blaže Jovanovića
Bose Cvetić
Braće Lenard
Branka Ćopića
Čarobne frule
4. Jula
Danilova
Dimitrija Paramendića
Dr.Velimirovića
Dragoslava Fjorđevica-goše
Dušana Petrovića-šaneta
Dva bela goluba
Elvirova
Figarova
Franca Jankea
Gradište
Grge Jankesa
Ivana Sarica
Jelisavete Andrejević
Jovanke Radaković

Kapetana Miloša Žunjića
Klanicka stara
Koste Nađa
Ladne vode
Lazara Trifunovića
Ljubiše Miodragovića
Matice Srpske
Meše Selimovića
Milanke Kljajić
Milivoja Perovicć
Miodraga Miovića-kanga
Mirijevski venac
Mirka Banjevica
Miroslava Jovanovića
Miroslava Krleze
Mocartova
Nade Purić
NadePurić I prilaz
Orlovska I-VIII sokace
Pere Veljkovića
Petrarkina
Pupinova

Radivoja Markovića
Raše Plaovića
Rudi Čajevca
Riste Vukanovića
Save Kovačevića
Spasoja Stejića-Baće
16.Oktobra
Ševarice
Šejkina
Školski trg
Teodora Mirijevskog
Učitelja Dragutina Protića
Učiteljice Milice Janković
Urvine
Ulofa Palmea
Vitezova Karađorđeve zvezde
Vjekoslava Afrića
Vladislava Bajčevića
Vojina Đurašinovića
Zagrađe
Zorana Radmilovića
6. Aprila

 

 


Prve kuće u Mirijevu bile su busare i lubnjače. Busare su bile kupastog oblika i pokrivene lubom od lipe, a ostale od brvana. Takve kuće su postojale u vreme kada je krajem 18.veka i početkom 19.veka stanovnistvo zivelo po zbegovima. Docnije se postepeno menjala gradja kuca. Pocele su da se grade od slame, krovinjare, sindralije i ceremide. Preme sadasnjoj arhitekturi i gradji razlikujemo tri vrste kuca u starom delu Mirijeva: moravska, sumadijska, precanska.Sto se tice suma, ima je veoma malo i pretezno je od lisnatog drveca : cera, jasena, bagrema, gloga i sl. Pasnjaka i obradive zemlje sve manje i ovim tempom izgradnje uskoro ni toliko. Stari deo naselja spada u u naselja zbijenog tipa. Kuce u Mirijevu su poglavito po stranama njihovih dolina ( jer je se naselje nalazi na obroncima izmedju dva brda: Zvezdare i Mirijevskog brda).

 

 

 

Novo Mirijevo je izgradjeno prema JUS-u koji je u skladu sa najboljim Evropskim standardima gradnje. Zbog raznovrsnosti njegovih graditelja nemoze se strstati u tipsko naselje sto potvrdjuje i sama sarenolikost fasada sto cini naselje vedrijim. Kao poligon za dokazivanje umetnosti graditeljstva domacih gradjevinskih firmi medju kojima primat ima "GP Pomoravlje" Novo naselje Mirijevo trenutno broji oko 700 ulaza.

 


Najstarije zgrade u Mirijevu

  • Zgrada prekoputa crkve u kojoj je doskora bila gvozdjara. Sagradjena pocetkom I Srpskog ustanka (oko 1804. godine).
  • Pravoslavni hram posvecen Svetom proroku Iliji sagradjen 1834.godine.
  • Zgrada gde se sada nalazi poljoprivredna apoteka. Sagradjena 1870.godine.
  • Zgrada porodice Nestorovic, na okretnici nekadasnje linije autobusa 27l, sagradjena oko 1880.god.


 

Klima

Mirijevo ima prilicno dobru klimu, ono je zaklonjeno te je u njemu toplije nego u okolnim naseljima.

Od vetrova koji duvaju u Mirijevu najhladniji je severac ili kako ga jos zovu "madzarac" ili pak vetar iz "preka".Sa istoka duva Kosava koja nikada nedonosi kisu. To je veoma jak vetar, a ponekad i vrlo hladan. Povremeno duva i po nekoliko dana. Isti taj vetar  povremeno duva i leti , ali kao vruc vetar.
Kisu donosi zapadni vetar-gornjak a ponekad i juzni vetar. Prolecem ovaj kraj cesto posecuje magla koja dolazi sa Dunava.

Mirijevo

 


 

Broj stanovnika

-        Ranije se stanovnistvo brojalo po broju poreskih glava, tj po domacinima porodice. Sem domacina ostali se clanovi nisu racunali u broj stanovnistva.

-    1830.god.    -    1.000 stanovnika

-    1951.god.    -    2.200 stanovnika

-    1967.god.    -    10000 stanovnika

-    1981.god.    -    18000 stanovnika

-    1991.god.    -    34456 stanovnika

-        Prema popisu izbeglica iz  juna 1996.godine kojih je tada bilo svega 1847, Mirijevo je brojalo ukupno 36.311 stanovnika. Danas je taj broj prilicno veci, ali posto zvanicnog popisa nije skoro bilo barata je sa nezvanicnim podacima koji govore da danas u Mirijevu boravi  oko 55.000 stanovnika!

 

 

Jedan od glavnih orjentacionih znakova u Mirijevu je zelena pijaca koja se sastoji iz tri dela: zgrada za mlecne proizvode i jaja, deo za deciju i delimicnu konfekciju i deo za voce i povrce. U sklopu stoji i trzni centar koji opasuje pijacu koga cine uglavnom prehrambene prodavnice i zanatlijske radnje.


 

Plavo jezero

 

Prema recima Ilije Nikolica, nekadasnjeg sluzbenika mesne kancelarije pri izgradnji Novog Mirijeva planirano je da se na Mirijevskom potoku Izgradi vestacko jezero. Njegova lokacija trebala je da bude izmedju novog puta i danasnjeg Supermarketa. Kako je bilo zamisljeno, jezero je okolo trebalo da ima kej za setace, klupe za odmor i osvetljenje. Dubina nebi bila velika a jezero bi bilo i poribljeno.

Planirano je da nekoliko camaca prevoze decu jezerom. Prema ovim neostvarenim planovima jezero je trebalo da ima povrsinu oko jednog kvadratnog kilometra. Ambiciozni planeri su predvideli i otvaranje lokala kao sto su: poslasticarnice, kafici, prodavnice stampe. Cak se razmisljalo i o letnjoj sali za koncerte i ostalo. Tako da bi danju jezero sluzilo kao plaza a u toplim letnjim vecerima kao prijatno osvezenje. Ideja je dobro zamisljena i Mirijevo sa okolna 2-3 izvora koja se slivaju u potok bi bila dovoljan potencijal za jedno cisto protocno jezero.

Od plana se odustalo iz nepoznatih razloga !!!

 

 

UP