energetsko postrojenje

PROTEST


26.10.2003

Danas na protesnom skupu, na platou pored supermarketa, ispred oko 4000-5000 građana Mirijeva govorili su članovi mesnih zajednica Staro i Novo Mirijevo o ponovnim namerama Vlade Srbije, Elektroprivrede Srbije, Elektroistoka da se na području naselja napravi trafo stanica kapaciteta 400/100 KV. Sami članovi odbora MZ kao i  stanovnici Mirijeva su protiv toga tako da je svako spominjanje izgradnje je propraćeno zvižducima. Novo što se moglo čuti je da je namera Vlade da vec na proleće počne sa izgradnjom postrojenja.Pročitan je i dokument potpisan od strane 40-tak vlasnika placeva (imanja) na čijoj zemlji je namera da se objekat pravi, gde oni jasno daju do znanja da im ne pada na pamet da zemljište ustupe za izgradnju trafo stanice ! 

Na skupu je govorio i inženjer čije ime nisam uspeo da zabeležim koji je spomenuo tezu da se obično ispitivanja vrše oko štetnosti jonizujućeg zračenja koje ubija već posle par minuta u slučaju da je čovek izložen njemu ali šta je sa ne jonizujućim zračenjem dali ono ubija za par meseci ili par godina ili možda par desetina godina ??? To je pitanje na koje Vlada kao ni stručnjaci nemaju odgovor, ali ni Mirijevci nisu zamorcici.

Reč je o tome sto je ElektroPrivreda od vlade dobila odobrenej za izgradju ovog elktro energetskog postrojenja jos pocetkom 80-tih dok je Mirijevo bilo selo sa stotinak kuca. Sada  je druga prica Mirijevo ima sedamdesetak hiljada stanovnika i stambeni deo naselja je prosiren, sto dokazuje i cinjenica da je od samog mesta gde se namerava izgradnja objekta na nekih 250-300 metara nalazi osnovna skola ! A cinjenica da prvi stambeni objekti dali pravno ili ne pravno sagradjeni su na desetinu metara (ne radise o par kuca) kao i samo Orlovsko naselje koje je gusto naseljeno Romima. 

Ovo postrojenje bi bilo medju prva 4 u zemlji, opet cinjenica da HE Djerdap pri zavrsetku izgradnje 1971. je bilo manje od ovog koje vlada namerava da pravi na nekih 250m od prve osnovne skole je zastrasujuce. Cak sta vise ElektroPrivreda odgovara da ce po zavrsetku izgradnje izmeriti stetna zracenja, sto znaci "Cek da mi napravimo pa cemo da vidimo" , da ne bude onda kasno ??

Sam objekat dali zraci ili ne zraci to je veliko pitanje i to se uvek testira pri ispravnom radu a sta je u slucaju kada je NEispravno kada dodje do enke havarije, drugo ni objekat ne radi sam za sebe vec da bi dopremljenu energiju transformisao, sta je u tom slucaju sa dalekovodima a bog zna koliko misle da ih postave. Ustvari sta je sa stambenim kucama, zgradama tj. ljudima koji zive u njima koji su ispod ili pored tih dalekovoda.

NEĆEMO TRAFO STANICU OCEMO SPORTSKI CENTAR !!!!!!!

 

27.02.2003
Danas se u holu, nekada OS Vukica Mitrovic danasnje 8 Beogradske gimnazije, vodila veoma zucna rasprava izmedju ljudi iz firme "Elektroistok" i stanovnika Mirijeva povodom izgradnje razvodnog postrojenja - 400/100 KV trafo stanice.

Pred oko 250 okupljenih stanovnika novog i starog Mirijeva strucnjaci Elektroistoka su pokusavali da stanovnicima objasne da ne postoji bojazan od mogucih losih posledica izgradnje objekta dok sami Mirijevci nisu hteli ni da cuju o bilo kakvom energetskom postrojenju. Rasprava je bila zucna ali uz prisustvo narodne policije nije doslo do bilo kakvog ekscesa. Rasprava je bila na vrhuncu kada je prof.dr. iz firme Elektroistok (prof. na ETF-u)uveravajuci stanovnike da nema nikakve bojazni od izgradnje razvodnog postrojenja naisao na neistomisljenika koji je zitelj Mirijeva a takodje dr.elektrotehnike a pritom zaposlen u Institutu nuklearnih nauka "Vinca".

Pitanje je interesantno ko je kompententniji o tome da govori ?

Dali prof. koji je jako insistirao da sazna na kom smeru je diplomirao nas komsija na ETF-u u Beogradu ili on koji je diplomirao na smeru Energetike u unutrasnjosti. Komsija je sa sako sma dobro cuo sa smera nuklearne fizike.
 

Kako god bilo Za ispravan rad postrojenja mislim da je kompententniji profa ali za negativne posledice i los uticaj energetskog postrojenja u tih razmera u sred naseljenog mesta drzim komsiji rec. Jer ipak je Institut Vinca kao i vecina instituta kod nas simbol ove zemlje. Do resenja se nije doslo ostalo je da elektroistok ima do drzave potrebnu dokumentaciju staru 10-tak godina potrebnu za izgradnju ovog energetskog postrojenja, dok sa druge strane MIRIJEVSKA poslednja je bila da ni u kom slucaju necemo dozvoliti izgradnju sl. objekta na podrucju atara naselja Mirijevo !