Vrste narkotka                                          Steroidi

HemijaANABOLICKO ANDROGENI STEROIDI su hemijske supstance koje su vezane uz muske polne hormone. "Anabolicki" se odnosi na stvaranje misica, a "androgeni" na izrazene muske karakteristike. "Steroidi" su vrsta lekova. Ovi lekovi su legalno dostupni jedino putem recepta, da bi se lecila proizvodnja abnormalno male kolicine testosterona, kao sto su kasni pubertet i neke vrste impotencije; zatim da bi se lecilo slabljenje tela pacijenata koji imaju SIDU i druge bolesti. Medjutim, zloupotreba steroida moze dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, od kojih su neki neizlecivi.

Danas, atleticari i drugi sportisti zloupotrebljavaju anabolicke steroide da bi poboljsali takmicarske rezultate i da bi unapredili svoj fizicki izgled.  Anabolicki steroidi se uzimaju oralno ili intravenozno, pre u ciklusima koji traju nekoliko nedelja ili meseci, nego sto se uzimaju u kontinuitetu. Visestruke doze steroida uzimaju se tokom odredjenog vremenskog perioda, zatim se neko vreme pauzira, da bi se opet otpocelo. Takodje, korisnici cesto kombinuju nekoliko razlicitih vrsta steroida da bi maksimizovali njihovu efektnost, a minimizovali negativne efekte.

Zdravstvene teskoce:

Osnovne zdravstvene teskoce koje se javljaju prilikom zloupotrebe anabolickih steroida su: tumor i rak jetre, zutica, zadrzavanje tecnosti, visok krvni pritisak, povisen LDL (losi holesterol) i snizen HDL (dobri holesterol); ostale teskoce su: tumor bubrega, akne i drhtavica.

Steroidi ostavljaju posledice po zdravlje vezane za pol:

za muskarce - smanjeni testisi, smanjen broj spermatozoida, neplodnost, celavost, rast grudi, povecan rizik od dobijanja raka prostate

za zene - rast dlaka po licu, celavost, neredovnost ili prestanak mesecnog ciklusa, povecan klitoris, dublji glas

za adolescente - prevremeni prestanak rasta zbog preuranjenog kostanog sazrevanja i ubrzanih pubertetskih promena. To znaci da adolescenti rizikuju da ostanu niski ako uzimaju anabolicke steroide pre nego sto se potpuno razviju.

Naucna istrazivanja, takodje, pokazuju da agresivnost i druge psiholoske pojave mogu biti rezultat zloupotrebe anabolickih steroida. Mnogi korisnici govore da se dobro osecaju dok su na steroidima, ali istrazivaci isticu da se mogu pojaviti nagle promene raspolozenja, ukljucujuci i simptome slicne onima koji se javljaju kod manije, sto vodi do nasilja. Kada se prestane sa uzimanjem droge cesto se javlja depresija, sto moze doprineti razvoju zavisnosti. Korisnici, takodje, mogu patiti od paranoidne ljubomore, ekstremne razdrazljivosti, zabluda, loseg procenjivanja koji proistice iz osecaja nepobedivosti.

 Izvori podataka i preporuceni linkovi:

 www.nida.nih.gov/Infofax; www.fonas.org.yu; www.blic.co.yu; www.subnovine.co.yu; www.nin.co.yu; www.doctor.co.yu; www.neuro-so.org.yu: www.medijaklub.cg.yu; www.krstarica.co.yu

 

 

Ovaj web sajt je napravljen iskjlucivo radi pruzanja informacija o drogama. Mi ne podrzavamo zloupotrebu droga vec se borimo protiv narkomanije znanjem. Materijal se moze sobodno koristiti u edukativne svrhe.

I© 2001 mirijevo.co.yu/narkomanija

Designed by  JW