Informator                                          Vodic za roditelje

MARIHUANA je najrasprostranjenija i najpopularnija droga u svetu i kod nas. Mnogi se zalazu za legalizaciju marihuane, isticuci njena pozitivna svojstva i   propagirajuci da pusenje marihuane ne izaziva zavisnost. S obzirom na to da su mladi cesto u zabludi da marihuana nije stetna po zdravlje, kao i na cinjenicu da je vecina korisnika drugih droga pocela od marihuane,  najvise paznje posvecujemo upravo ovoj drogi.

Sta je marihuana i kako se koristi?

U kom uzrastu deca obicno pocinju sa uzimanjem marihuane?

Zasto mladi uzimaju marihuanu

Kako cete otkriti da vase dete uzima marihuanu?

Da li marihuana izaziva zavisnost?

Da li se zavisnost od marihuane moze izleciti?

Kako da sprecite da dete dodje u dodir sa marihuanom?

Razgovarajte sa svojom decom!

I "trava" je opasna

STA JE MARIHUANA I KAKO SE KORISTI?

Marihuana je siva, zelena ili smedja mesavina suvog iseckanog lisca, stabljika, semenki i cveca konoplje, (Cannabis sativa). Cannabis (kanabis) je termin koji se odnosi na marihuanu i na ostale droge koje poticu od ove biljke.

Vecina korisnika mota marihuanu u cigarete (koje se zovu joint) ili je puse u luli. Neki korisnici stavljaju marihuanu u hranu ili od nje prave caj. Moze se koristiti i tako se izvadi duvan iz cigarete i zameni se marihuanom. U poslednje vreme u cigarete marihuane se stavlja crack kokain ili izmrvljena tableta i to se zove 'hemija'.

U KOM UZRASTU DECA OBICNO POCINJU SA UZIMANJEM MARIHUANE?

Sa upotrebom marihuane i ostalih droga pocinje se u srednjoj školi i ranim dvadesetim, a u kasnijim godinama stanje se pogorsava. U proseku, u svakom odeljenju beogradskih srednjih skola po jedan ucenik ima ozbiljne probleme zavisnosti od droga. Vreme pocinjanja konzumiranja marihuane i ostalih droga, u proseku se pomerilo na oko 15 godina. Zabelezen je i porast sve mladjih i mladjih adolescenta, dece od 12, 13 ili 14 godina, koji zloupotrebljavaju ili su vec zavisni od droga, pre svega od marihuane.

ZASTO MLADI UZIMAJU MARIHUANU?

Deca i mladi uzimaju marihuanu iz razlicitih razloga. Radoznalost i zelja da se uklope u odredjenu grupu su najcesci razlozi. Naravno mladi koji puse cigarete i/ili piju alkohol su u vecem riziku da pocnu uzimati marihuanu. Takodje, istrazivanja su pokazala da postoji veca sansa da dete pocne da uzima drogu ukoliko neko od clanova porodice pije alkohol i uzima tablete. Roditelji, deke i bake, starija braca i sestre su uzori na koje se deca ugledaju. Neki mladi koji uzimaju droge se ne slazu sa roditeljima. Neki imaju prijatelje koji koriste droge i koji ih nagovaraju da pocnu. Svi faktori okoline koji okruzuju dete - kuca, skola, susedstvo - uticu na to da li ce dete probati droge. Deca koja duze uzimaju marihuanu mogu postati zavisna i to biva osnovni razlog zbog kojeg oni nastavljaju uzimanje droge. Neki pominju psiholosko razresenje kao razlog zbog kojeg se marihuana uzima - da bi se lakse suocili sa zabrinutoscu, ljutnjom, depresijom, dosadom itd. Istrazivanja su pokazala i to da su deca i mladi (oba pola), koji su psihicki i seksualno zlostavljani, izlozeni vecem riziku nego drugi, da pocnu da uzimaju marihuanu i druge droge, i to u mladjem uzrastu.

KAKO CETE OTKRITI DA VASE DETE UZIMA MARIHUANU?

Postoje neki znakovi po kojima to mozete otkriti. Ako je neko uzeo marihuanu moze da:

  - izgleda kao da ima vrtoglavicu

  - tesko hoda

  - izgleda blesavo i smeje se bez razloga

  - ima crvene i zakrvavljene oci

  - tesko pamti stvari koje su se upravo desile.

Kad prvobitni efekti nestanu, posle nekoliko sati, korisnik moze biti veoma pospan.

Roditelji bi trebalo da prate promene ponasanja kod svoje dece, iako ovo moze biti tesko s obzirom na pubertet. Roditelji moraju da obrate paznju na sledece znakove: povlacenje u sebe, depresija, premorenost, bezobzirnost, neprijateljstvo i pogorsanje odnosa sa clanovima porodice i prijateljima. I promene u skoli, ucestalo izostajanje i lenjost, nezainteresovanost za sport ili druge omiljene aktivnosti, kao i promene navika jedenja i spavanja, mogu biti povezane sa upotrebom droga. Ipak, ovi znakovi mogu ukazivati i na probleme koji nisu izazvani upotrebom droga. Osim na gore navedeno, roditelji treba da obrate paznju i na:

 - tragove droga i pribora za drogiranje, kao sto su lule i papir za uvijanje  duvana tzv. 'rizle'

  - miris spaljene trave na odeci i u spavacoj sobi

  - koristenje tamjana i drugih osvezivaca vazduha

  - uzimanje kapi za oci

  - odecu, postere, nakit i sl. stvari koje propagiraju uzimanje droga.

DA LI MARIHUANA IZAZIVA ZAVISNOST?

Da. Iako svi koji uzimaju marihuanu ne postanu zavisni, oni koji pocnu kompulzivno da traze i uzimaju ovu drogu postaju zavisni od marihuane. Kod teskih korisnika marihuane moze se razviti tolerancija. Tolerancija se javlja kada su korisniku potrebne vece kolicine droge da bi se postigli zeljeni rezultati, koji su ranije postizani sa manjim dozama. Neki teski korisnici pokazuju znakove zavisnisti, jer kad ne uzimaju drogu javljaju se simpomi odvikavanja (apstinencijalna kriza): nemir, gubitak apetita, nesanica, gubitak tezine i drhtanje ruku. Prema jednoj studiji, kod mladih koji uzimaju marihuanu i kod kojih je ranije zabelezeno asocijalno ponasanje brzo je doslo do stvaranja zavisnosti na ovu drogu. Ova je studija, takodje, pokazala da je kod problematicne dece koja pusi cigarete, uzima alkohol i marhiuanu, napredovanje od prvog do redovnog uzimanja marihuane bilo toliko kao napredovanje do redovnog pusenja cigareta, a jos vece nego do redovnog uzimanja alkohola.

DA LI SE ZAVISNOST OD MARIHUANE MOZE IZLECITI?

Do pre nekoliko godina bilo je tesko pronaci program lecenja zavisnisti od marihuane. Lecenje ove zavisnosti bilo je isto kao i lecenje zavisnosti od drugih droga. To je ukljucivalo detoksifikaciju i terapiju ponasanja. Odnedavno, istrazivaci testiraju razlicite nacine da korisnike marihuane ukljuce u terapiju i da im pomognu pri odvikavanju od droge. Trenutno ne postoje lekovi kojim bi se mogla leciti zavisnost od marihuane. Program lecenja je usmeren na savetovanje i sistem grupne podrske. Iz ovih studija terapeuti uce koje karakteristike korisnika predvidjaju uspesno lecenje i koji je pristup najdelotvorniji. Dalje napredovanje u lecenju se krece u smeru stvaranja programa za pomoc adolescentima koji uzimaju marihuanu.

KAKO DA SPRECITE DETE DA DODJE U DODIR SA MARIHUANOM?

Ne postoji carobna formula za sprecavanje deteta da uzme drogu. Ali, uticaj roditelja moze biti veliki ako razgovaraju sa svojom decom o opasnostima koje sobom nosi upotreba marihuane i ostalih droga, kao i to da su oni aktivno ukljuceni u zivote svoje dece. I posto se deca upisu u srednju skolu, roditelji treba da budu zainteresovani za njihov rad u skoli, vanskolske aktivnosti i upoznavanje detetovih prijatelja. Istrazivanja su pokazala da ispravna roditeljska briga i interes za detetovo ponasanje moze da utice na prestanak dalje upotebe droga i kod onih adolescenata koji su skloni uzimanju marihuane, kao sto su buntovnici, oni koji ne mogu kontrolisati svoje emocije i koji su pod stresom. Da bi se informisali o zloupotrebi droga u svom kraju, vazno je da se ukljucite u programe prevencije u svojoj opstini, mesnoj zajednici ili skoli. Pronadjite u kojim preventivnim programima vase dete i vi mozete zajedno da ucestvujete.

RAZGOVARAJTE SA SVOJOM DECOM!

Kao sto mozete da vidite, marihuana je opasna droga koja ostavlja tragove po zdravlje i dobrobit dece i adolescenata u kriticnom periodu njihovog zivota kada odrastaju, sazrevaju, uce i postavljaju temelje za dalji razvoj. Kao roditelju deca vam se obracaju za pomoc i savet pri resavanju nekog problema i donosenju odluka, ukljucujuci i odluku o neuzimanju droga. Vi ste njihov uzor i vasa odluka da ne uzimate marihuanu i ostale droge ce pojacati poruku koju upucujete svojoj deci.

 Izvori podataka i preporuceni linkovi:

 www.nida.nih.gov/Infofax; www.fonas.org.yu; www.blic.co.yu; www.subnovine.co.yu; www.nin.co.yu; www.doctor.co.yu; www.neuro-so.org.yu: www.medijaklub.cg.yu; www.krstarica.co.yu

 

 

Ovaj web sajt je napravljen iskjlucivo radi pruzanja informacija o drogama. Mi ne podrzavamo zloupotrebu droga vec se borimo protiv narkomanije znanjem. Materijal se moze sobodno koristiti u edukativne svrhe.

I© 2001 mirijevo.co.yu/narkomanija

Designed by  JW